lördag 16 januari 2010

Olika fjädrar och recept

Dessa tulpaner efterträdde min första tulpanbukett för året.
I en butik sålde de 7-pack för 39 kr, men så hade de ett erbjudande att man fick ta två buketter för samma pris. Alltså 14 tulpaner för 39 kr, det kunde jag ju inte motstå :-)
Det blev en bukett lila och en bukett mörkt rosa tulpaner.
En bringare får agera vas, tyckte den passade perfekt i färg.

Hade egentligen bestämt att det inte skulle bli några vinterbilder i detta inlägg, men det frångår jag nu. Kan inte låta bli att visa er dessa foton som jag tog inifrån bilen på vindrutan.
Tycker det var väldigt vackert, ser ut som massor av små fjädrar.






Och på tal om fjädrar...
Fick syn på denna limegröna fjäder i snön i trädgården en dag.
Kan det verkligen vara en fjäder från en fågel?
Eller är det en övervintrad fjäder från något påskris som någon granne haft?




Idag tänkte jag faktiskt skriva ner något som jag inte gjort tidigare på min blogg...
...nämligen ett recept.
Tycker själv det är ganska svårt att hitta goda fiskrecept men har hittat ett med lax som vi tycker är jättegott. Kan verligen rekommendera att ni testar det!

Mörrumsgryta

ca 400 g laxfilé
1 gul lök
1 morot
1 msk smör
fint rivet skal från 1 citron
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1½ msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 msk maizena majsstärkelse utrört i 2 msk vatten
salt, vitpeppar
1 knippe dill

Gör så här:
Skala och hacka löken fint. Skala och riv moroten grovt.
Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, morötter och citronskal. Låt det fräsa utan att ta färg.
Häll på vatten och smula i fiskbuljongtärningen. Häll i vinäger och grädde. Låt koka upp och sjuda i ca 5 minuter.
Red av såsen med maizenavattnet. Smaka av med salt och peppar.
Finhacka dillen . Skär laxen i cm-stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med dillen i såsen. Låt småputtra i 5 minuter och servera grytan med nykokt potatis eller ris.


Jag tar bara 1 msk vitvinsvinäger, tyckte det blev lite för skarpt med 1½ msk men det är ju en smaksak.
Dessutom tar jag vanlig Maizenaredning och häller direkt i grytan, blandar inte ut det med vatten först. Tror inte jag tog fullt ut en hel msk, det kan man ju variera efter hur tjockt man vill ha det.

Lycka till om ni testar receptet!

8 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Vilken fin kanna den passar perfekt till tulpanera.
Vackra fjädrar du visar.
Ha en skön kväll
annika

Anns Gröna sa...

Låter som en god fiskrätt - får nog spara det tror jag.
Kannan var verkligen vacker till tulpanerna. Visst är det härligt att frossa i alla härlig och krispiga tulper. De lindrar vårlängtan.
Kram
Ann

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vilken underbar bukett! Jag älskar verkligen tulpaner men det är synd att de blommar över så fort... Såna man odlar själv brukar kunna stå längre. Ni verkar ha ett underbart hem!
Kram/ Anna

Lilla My sa...

Tulpaner är så härliga och krispiga det är en fröjd att ha en bukett på bordet.

Undrar just om inte den gröna fjädern är från nåt gammal påskris men vem vet :)

Kram

Ninni sa...

Viist är det härligt med alla tulpaner! Jag vet att jag saknade dem så mycket i Brasilien även om det där fanns mycket annat blommande som mman kunde trösta sig med.
Tack för receptet på fiskgrytan. Det kommer jag säkert att testa.
Må så gott!
Kram NInni

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Tulpaner är svåra att motstå så här års.

Ha det gott
Birgitta

Britt sa...

Tulpanerna påminner så om våren,det är härligt att vi är på väg//Britt

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Hej där,
Härlig känsla det måste varit i din bil den morronen, ljuset är så fint bakom isfjädrarna! Tack!
Hillevissan