onsdag 8 april 2009

Glad påsk

Har varit runt på en liten "fotopromenad" i och kring byn en dag när solen sken (idag regnar det). Det blommar överallt och alla insekter har vaknat efter vintersömnen. Buskar och träd börjar så smått grönska, fåglarna sjunger sina vackraste sånger för att hitta en käresta, t o m människorna har vaknat till liv och promenerar, jobbar i trädgårdarna eller bara njuter av våren. När man bor i en liten by är vinterhalvåret mörkt, tyst och man ser knappt till grannarna. Därför är det en sån kontrast när våren kommer och alla plötsligt dyker ut från sina hus - en härlig kontrast!

Stora humlor har surrat runt i trädgården i ett par veckor redan, nu gick jag på jakt med kameran och lyckades fånga en humla mitt i måltiden. Bin finns här i massor, de flyger hit och dit och samlar frenetiskt frömjöl. Tänk vad mycket honung det ska bli!

Bin och honung får mig att tänka på pappa som hade bi som hobby i alla år. Bisamhällen sköter sig inte själv, mycket jobb och pysslande var det och varje sommar skulle det som bina samlat ihop bli till honung. Vaxkakorna skulle däckas (tror att det hette så, har nästan glömt), d v s locken på de små cellerna skulle av vilket gjordes med ett speciellt verktyg. Det har jag hjälpt till med några somrar :-). Därefter sattes vaxkakorna i en slunga som man kanske kan jämställa med en centrifug, där honungen slungades av kakorna och sen genom en kran rann ner i speciella plastkärl med en tappkran. När det var gjort skulle honungen röras och passas noga tills den fick exakt rätt konsistens för att slutligen tappas upp i glasburkar.
Allt detta gjordes oftast två gånger varje sommar. Semestrar och annat fick anpassas efter när det var dags att slunga honung, minns att vi var på semester i Blekinge en gång med några kusiner och dagen efter vi kommit fram så körde en farbror tillbaka hem (till nordvästra Skåne) igen för att hans honung var i det läget att den måste röras!! Ja, kära nån... har man en hobby så har man. Pappa växte upp med en far som hade bin och den hobbyn smittade av sig på pappa och två av hans bröder.
Pappa, finns det blommor, bin och honung där du och Edvin finns nu? Hoppas det.
Ett pionskott under granriset lyste i solen och fångade min blick. Lungörten som jag fick av vår snälla granne Ulla i höstas blommar nu och rosenripsen är på väg att slå ut.


Scillor blommar i överflöd vid busshållplatsen i byn, dit de spritt sig från en gammal trädgård bredvid.På en äng blommar massor av blåstjärnor och där såg jag årets första nässelfjäril. Gula fina citronfjärilar har jag sett sedan några veckor tillbaka.

Nu är ju påsken här och jag tänkte visa några gamla påskkort som pappa hade sparat. Mycket charmigare än dagens kort, tycker i alla fall jag :-)
Jag hoppas att ni alla får en bra påskhelg, vi hoppas på sol!

7 kommentarer:

Merja sa...

Hej Ingela
Så fint du har med vårblommor och djurliv runt dig:)
Kul med gamla bevarde påskkort!
När vi skaffade katter var det två flickor och då skulle namnen passa ihop. Så efter lite dividerande blev det Berit och Bodil. Bodil har vi tyvärr varit tvugna att avliva. Men Berit är det full fart på:)
Önskar dig oxå en Glad Påsk!

Glädjekällan sa...

Håller med dig! Gillar charmen i de gamla korten, men jag tycker om gamla prylar, blandningen av gammalt och nytt, ärvt och förvärvat.
Såg också att lungörten börjat blomma här hos oss. Inte är det många blommor som slagit ut men väl några.
Glad Påsk
Birgitta

Lilla My sa...

Så fint det blommar omkring dig, scillan är så fin när det blommar. Här har vi ännu snö så inga bin eller humlor brummar runt här inte men jag hoppas snart för jag gillar humlornas surrande i mina blommor.
Hoppas på bra väder i helgen. Ha en trevlig påskhelg!

Britt sa...

Så fint det blommar hos dig. Visst är det roligt med gamla kort och annat. Önskar dig en riktigt Glad Påsk//Britt

Ninni sa...

Vilka härliga vårbilder! Mysiga gamla kort också!
Blommorna på mina bilder, ja. jag försökte leta fram något namn och jag sökte på strelitzia men hittade ingen helt gul variant. Men visst måste det vara någon släkting...Glömde att fråga när jag köpte dem.
Ha en härlig Påskhelg!
Kram Ninni

Anonym sa...

Vad ni har kommit långt och vad du skriver bra!

hönemor sa...

Hej du, kom till din blogg via lilla My. Vilka fina kort du tar. Dom gammla påskkorten var roliga att se. Jag lägger din blogg på favoriter så att jag hittar hit igen. Katarina.