tisdag 2 juni 2009

Återanvändning

Vi håller på att fräscha upp vår entré med ny ytterdörr, tak över och nytt trappräcke. Tidigare hade vi vitt räcke i järn, nu blir det i trä MEN det gamla var alldeles för fint för att bara hamna på tippen! Så, vad göra med det? Jo, det kan såklart användas i trädgården, som "dekoration"!! Det hamnade som en avgränsare mellan ett syrénsnår och en rabatt som håller på att anläggas och jag är jättenöjd :-)) Där är ganska mycket skugga och det vita lyser verkligen upp i allt det gröna. Jag har tänkt att rabatten ska hållas i nästan bara grönt och vitt (men några få inslag av andra färger har det blivit, bl a julrosor och en pion som hamnade där i brist på annan plats och sedan har fått stå kvar). De vita inslagen är än så länge en vidjehortensia och några astilbe samt höstanemoner.
Har några delar av räcket kvar, de kommer nog också att hitta sin plats i trädgården med tiden.

Så här såg rabatten ut innan en del av trappräcket kom på plats.
Så här hade jag tänkt mig det, men...
...när en del var på plats fick jag för mig att även placera en liten del där. Så detta blev resultatet och jag är som sagt jättenöjd :-))


Förgätmigej är underbart. Fick en stor planta av min snälla granne så nu ser jag fram emot fin blomning nästa vår.
Första året med vår trädgård byggde vi en liten upphöjd odlingsbädd och ett par år odlade jag bl a morötter, ruccola, zuccini. Sen blev det jordgubbsplantor i halva men tyvärr har jag sen låtit den förfalla, dvs ogräset har tagit över. Så nu har jag bestämt mig för att så småningom ta bort bädden helt och därför har gräslök och några jordgubbsplantor åtminstone tillfälligt fått flytta upp i krukor på altanen. Jag älskar blommande gräslök, det är så fint :-)

Korallkornellen på väg att blomma... här med tillfälligt besök.

Vit murreva som har rymt från rabatten ner på infarten, där den verkar trivas betydligt bättre.
Allium i olika lila nyanser.
Snart är alliumen överblommad men daggkåpan är på gång och även lavendeln. I rabatten finns även kärleksört, perovskia och rudbeckian "Magnus".
En riktig fjärilsrestaurang :-))

Bergenia är en sån där växt som "bara finns där" och som jag egentligen inte tänkt så mycket på. Jo, det skulle vara bladen - de är fantastiska att ha när man gör buketter, otroligt hållbara. Tittar man dock närmare på blommorna är de fantastiskt fina, nästa år ska jag njuta ordentligt av blomningen!

Ha det gott alla!

12 kommentarer:

Sanna sa...

Jättesnyggt med räcket! :) Och kul, billigt och bra med återanvändning!

Lilla My sa...

Räcket blev ju jätte snyggt i rabatten och så många fina foton av allt som blommar hos dig. Sommaren är härlig!
Lotta

Britt sa...

Oj Oj så vackert. Jättefina bilder.//Britt

Ninni sa...

Vilken bra idé med smidesräcket! Återanvänding är jättebra! Jag såg att Annika/Naturliga ting hade ett bord i smide som perennstöd. Också väldigt fiffigt!
Så mycket fint du har i din trädgård! Känner mig smått förtvivlad när jag tänker på min hemma i Sverige. Sonen klipper gräsmattan men inget mera...Du kan ju tänka dig hur det ska se ut.
Jag fortsätter blogga och fotografera även under semestern i Sverige fast det kanske inte blir i samma utsträckning. Sommarstället ligger på en ö och vi har bara solenergi;)Vet inte om det räcker till att ha datorn igång så länge, det beror på vädret.
Ha en skön helg!

Glädjekällan sa...

Jättesnyggt med smidesräcket. Bergenia är en underskattad växt, tycker jag. Den har verkligen mycket att bjuda på.
Trevlig helg
Birgitta

Hjärtat Mitt sa...

Hej!
Tack för att du lämnade en hälsning hos mig.
Nu ska jag njuta en stund av din trädgård :)
Så fint det blev med räcket i rabatten.
Det gäller att komma på vad man kan använda alla gamla fina saker till. Det mesta kan man nog ha i trädgården, tror jag.
Jag gillar oxå Bergenia, både blommor och blad. Det är en underskattad växt.
Kram Mari

Hjärtat Mitt sa...

Förresten, trädgårdarna ligger i Skåne.
Kram Mari

Anonym sa...

Vit murreva är söt.
Tack för titt´n!

Merja sa...

Jätte fint med den vita grinden i rabatten!!
Bergenia är en stor favorit hos mig. Blommorna brukar jag plocka in i buketter. De står sig jätte bra. Bladen är fina att gjuta oxå.

India sa...

Jag kan bara inte med blommor i gräslöken jag gör allt för att bli av med den. Kul att du var av en annan åsikt, jag har liksom aldrig sett den som vacker jag ska fundera på det när jag går ut för att klippa lite gräslök nästa gång.

hönemor sa...

Hej du, vad fint det blev med den vita grinden bland allt det gröna, den lyser upp hela rabatten. Du tar så fina blomkort, det är en fröjd att se dom. Katarina.

Anonym sa...

情趣用品,情趣,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風