torsdag 13 augusti 2009

Självsådder

Har gått runt i trädgården och fotat lite självsådder, så de hamnar i detta inlägg. Perfekt med växter som förökar sig själv! Nu till hösten ska jag försiktigt gräva upp dessa små plantor och sätta dem på platser där jag vill ha dem.

Här syns daggkåpa, kransveronika och luktviol.
Daggkåpan kommer det småplantor i massor av men de flesta ratar jag nog. Har faktiskt funderingar på att helt ta bort daggkåpan från en av mina rabatter. Den brer ut sig för mycket och verkar kväva andra växter, t ex rudbeckia. Jag har lärt mig att daggkåpan nog behöver väldigt mycket utrymme = passar bäst i större rabatter.
Kransveronikan kommer det en planta av här och där, de ska jag samla ihop och sätta tillsammans, gillar dem mycket.
Luktviolen är en stor favorit, vilken underbar doft!! Att den sen är vintergrön är ett stort plus.
Nävor, bl a brunnäva, och lungört. Lungörten ska flyttas till en rabatt med mer skugga till hösten, även de stora plantorna. Där de står nu verkar de inte trivas så bra, det är full sol och de blir väldigt lätt bruna och torra, så mer skugga önskas - vilket de ska få. Man lär sig efterhand...


Ifjol hade jag här sått Calendula "Lemon Zest" (ringblomma). Lät dem stå kvar och vissna ner och det gav resultat, jag fick en helt ny självsådd i år - härligt!! De är bara cirka 20 cm höga och jättesöta.

En mindre välkommen självsådd... som dyker upp både här och där... Men, men vad gör det ...
Floxen blommar nu :-)
Har bara en planta och färg, den fanns här när vi flyttade hit men nu har jag bestämt att det ska bli fler, kanske vita, de är så fina.
Jag är ju inte så förtjust i gult och orange, varken i trädgården eller i hemmet men den här strålrudbeckian gillar jag skarpt! Och till hösten är det av någon anledning så passande färger. Då kan jag tycka att det är jättesnyggt med olika oranga färger, även att pynta med inomhus. Det är ju så att säga naturligt med de färgerna i naturen på hösten, det måste väl vara det man blir påverkad av kanske? Hur som helst så är höstfärgerna i naturen härliga, de har vi framför oss att se fram emot :-)
Till slut får ni se min alldeles egna lilla version av ett vedupplag :-)
Vi eldar inte med ved, varken ute eller inne men jag tycker det är så snyggt som prydnad. Så när vi tog ner ett par grenar från en liten björk passade jag på att spara dem och nu har de i alla fall tillfälligt fått sin plats under utegrillen. När jag har något bra ställe att stapla mer ved på så vill jag ha en hög stapel där det kan klänga t ex clematis eller någon annan klätterväxt.Ha det så gott alla och trevlig helg!

5 kommentarer:

Lilla My sa...

Jag gillar växter som själv sår sig då får man bara flytta dom dit man vill. Lungört flyttade jag på i början av sommaren för den hade blivit enorm. Tycker bladen på den bränns. Annars är den fin. Daggkåporna kan man inte ha för många av..
Ha det gott
Lotta

Annika Christensen sa...

Jag gillar frösådder som bara finns där liksom. Ja maskrosen kan jag vara utan förstås.
Ha det gott
Annika

Merja sa...

Självsådder gillar jag också för det mesta. Fast man rensar nog bort mycket på våren som man tror är ogräs...synd!
Fin vedhög och grill!!

Hjärtat Mitt sa...

Det är roligt med självsådder, om det inte blir för mycket av dem. Jag tycker att vissa växter nästan blir som ogräs om man ii
Fina bilder på floxen och rudbeckian, och jag gillar tycker att det blev fint med din björkved.

Kram Mari

Länninge Trädgård sa...

Jag tycker hösten är härlig, trädgårdsinspirationen tar fart igen, det är ju nu alla nya stora projekt kan startas.Jag har också en hel del växter som skall flyttas till bättre platser.
Varma hälsningar Helen