måndag 2 november 2009

Omgjord rabatt

Vi har en rabatt mellan hus och gata som vi egentligen inte själv ser så mycket. Den var inte så snygg när vi flyttade hit för sex år sedan och sen dess har den förfallit mer och mer. Man hinner ju liksom inte förändra allt på en gång när man flyttar till ett nytt ställe...

Rabatten bestod av tre stora gamla berberibuskar som vi har klippt ett par gånger om året, en stor ful tuja, en liten rosenrips, stor rhododendron, några andra buskar som jag inte riktigt vet vad var och som marktäckare vintergröna - och kirskål, jippie!
Alldeles för mycket stora växter framför huset, så det första vi gjorde för några år sedan var att ta bort tujan. Därefter har vi mest försökt hålla rabatten i någorlunda skick, vilket väl inte har lyckats så bra. Men, det fanns och finns så mycket annat i både hus och trädgård att fixa så denna rabatt har hamnat på undantag. Inte så kul med en framsida som man själv tycker är hemsk, men samtidigt så ser vi den inte själv så vi har prioriterat delar i trädgården som vi faktiskt nyttjar och ser dagligen.
Så i år var det äntligen dags att ta itu med den...
Så här såg det ut tidigt i år - tjusigt, eller hur :-)

Här är två berberibuskar nedklippta...... och här har vi börjat gräva upp kvarvarande stammar och rötter. Ett "hästjobb".


Äntligen är allt det gamla borta, förutom rhododendron som givetvis får stå kvar :-)
Den är vackert uppväxt, blommar rikligt varje år med fina lila blommor och en stor fördel med rhododendron är att de är vintergröna så de förgyller även på vintern.
Rabatten sluttar brant så här har vi börjat lägga sten för att hålla allt på plats. Gillar sten i trädgården och vi har den längs en annan rabatt utmed gatan så nu blir det enhetligt.

På sidan mot vår garagenedfart kom vi fram till att vi behövde mer än ett par rader sten för att hålla jorden på plats, så vi bestämde oss för torvblock.
Här har det roliga börjat, nämligen plantering av nya växter :-)
Jag ville ha ett litet träd och efter lite vånda att välja bland allt som lockar och är fint blev det till slut en pärlrönn. Är jättenöjd med det beslutet.
Några alunrot, murgröna och lungört har kommit i jorden.
Även ett antal funkior, men det syns inte på denna bilden. Har också planterat vitbrokig vintergröna, precis som funkiorna lyser det upp lite.


Som ni kanske ser är grunden målad grå, något vi velat göra länge och nu är det gjort :-)
Så mycket bättre än den gamla färgen!
Dessutom ska panelen målas vit, vilket redan är gjort på södersidan. Det blir ett lyft för huset.
Det blir till att fortsätta plantera till våren. Rabatten ligger på norrsidan av huset men får både morgon- och kvällssol på sommaren.
Tanken är fler funkior, lite ormbunkar, vita höstanemoner och kanske något annat men inte alltför många olika sorter.
Underbart vacker pärlrönnFortsättning följer till våren...

9 kommentarer:

Villa Solgården sa...

Men åh vilken förändring Ingela! Antar att det känns roligare att komma hem nu än vad det gjort tidigare? :) Förstår att det var ett "hästjobb" innan det roliga började! Pärlrönnen var verkligen vacker!

Kram
Sanna

Anonym sa...

Bra växtval, tycker jag!

Anonym sa...

Va fint det blev !!
Vi har snö i Småland idag ! Brrrrr !!
hörs ! kram , Helen

Annika Christensen sa...

Vilkent projekt!
Oh vad fint det blev.
Visst är det kul med nya rabatter?
Min blev lite förtvivlad först när jag gjorde min senaste rabatt.
Det blir ju bara mindre och mindre gräs???

Annika

Lilla My sa...

Det var en hel del omändring men jätte snyggt blev det ju!
Vill också ha lite gräsmatta och mycket blombänkar och blommor. Ännu har vi får stor gräsmatta men den har blivit betydligt mindre med åren.
Ha det bra
Lotta

Merja sa...

Vilket arbete att gräva upp dom jätte rötterna!! Ser jätte fint ut och ser fram emot fler bilder i vår:)
Man kan inte hinna fixa över allt som du skriver...fast man skulle vilja;)
Ha det gott!

Glädjekällan sa...

Vad ni jobbat! Visst är det roligt med lite förändring, både vad gäller växter och rabatternas form och utseende. Förstår att ni ser fram mot våren då resultatet syns på ett helt annat sätt än nu.
Ha det gott
Birgitta

STENLYCKA sa...

Hej!
Tack för hälsningen. Vilka härliga stenar du har i din rabatt. Jag älskar sten som du förstår, det är praktiskt också, har man mycket i rabatterna så orkar inte ogräset komma igenom. Stenarna håller också kvar värmen och bevarar fukten.Underbara pionbilder du har på din blogg, blommor jag gillar mycket.
Trevligt att besöka din fina blogg.
Ha en bra fortsättning på dagen. Nu skall jag gå till mitt jobb och ha ett eftermiddags och kvälls pass, jag jobbar på ett filialbibliotek där jag bor.
Kram på dig

Hjärtat Mitt sa...

Vilken skillnad. Det kommer att bli jättesnyggt när du har planterat klart.
Pärlrönnen var inte dum :)

Suckar lite, för vi skulle behöva fixa vår framsida oxå.

Kram Mari