lördag 29 augusti 2009

Höstpynt

Nu är vi snart inne i höstmånaden september, vad tiden går...
Jag blev sugen på att binda en höstkrans, så det blev en promenad ner till sjön för att plocka lite material. Visst är det fantastiskt att kunna gå ut i naturen och plocka vad som behövs för att pynta och göra fint hemma!

Björnbären är i olika stadier av mognad. Några som såg mörka och fina ut slank in i munnen, men de var faktiskt inte riktigt mogna än. Man får ju testa, björnbär är så gott :-)


Rönnbären lyser och lockar, kom och plocka mig... Jodå, några klasar hamnade i min korg.

Såhär blev min höstkrans med vad jag hittade vid sjön - rönnbär, björnbär, små äpplen, gröna alkottar, några få ekollon och någon vit blomma från ängen. Jag är jättenöjd :-)

Vi har ny ytterdörr och i den får jag inte spika för gubben min. Fullt förståeligt, det tycker jag inte själv heller vi ska göra, men var ska man då hänga kransen? Den hamnade till slut på en blomsterbåge, tycker den gör sig riktigt bra där.
Har planterat en kaprifol som ska slingra sig här men den verkar behöva något år på sig för att sätta fart. Hoppas den kommer fint nästa år.


Det blev en del över efter kransbindningen. Lite rönnbär och några små äpplen fick pryda min rostiga snygga marschallhållare. Den köpte jag på "Bostället Sköna Ting" utanför Munka Ljungby för något år sedan, där har de mycket snygga saker för oss som gillar rostigt och mycket annat också så klart.
Kanske småfåglarna hittar äpplena och provsmakar. Koltrasten älskar ju äpplen men jag vet inte om de hittar något bra ställe att sitta på här?



Båtarna ligger fortfarande kvar i sjön och speglar sig fint.



Åror som vilar sig mot en gammal trygg trädstam och undrar om det blir något mer jobb i år?



Träden har redan börjat skifta lite i färg...



Här blåser det ganska rejält idag men solen tittar fram av och till så nu ska jag ta en sväng ut i trädgården. Ska flytta ett par daggkåpor och plantera nävor där istället har jag tänkt.
Önskar er alla en riktigt skön helg!

måndag 24 augusti 2009

En stund vid havet

En stund vid havet en sensommardag... en stund att njuta av...

På väg från parkeringen till havet...


Några röda nypon som lyser upp...



Brygga för svalkande bad...


En liten fika inhandlad på vägen...


Solen får vattnet att blänka och glittra...



Blommor i klippskrevor...




Ännu fler blommor...




På väg tillbaka till bilen har fåren kommit fram...




En stund vid havet en sensommardag... en stund att njuta av...

lördag 22 augusti 2009

Vykort från Varberg

Vi var en dagstur till Varberg för ett par veckor sedan, tänkte delge er lite "vykort" därifrån.

Varberg är en jättefin stad, ligger direkt vid havet som verkligen är tillgängligt för både invånare och turister.
Här Kallbadhuset som är byggd i morisk stil, en underbar byggnad! Det första badhuset här byggdes redan 1864 - 66. Genom åren har stormar helt eller delvis förstört husen och det nuvarande har en kärna från 1903 och har renoverats efter gamla foton och ritningar från 1903. Det finns en liten sandstrand framför, tänkt att kunna sola och bada i princip i stan.



Varberg fästning som idag bl a innehåller museum, vandrarhem och restaurang.



Här fikade vi på utsidan av fästningen, halvvägs upp mellan havet och fästningen. En underbar utsikt hade man.


Stamgäst på caféet...


Det finns en liten örtagård vid fästningen...






Utsikt från fästningen mot Getterön - en halvö där det bl a finns sandstränder, hamnar, camping och ett naturreservat med Naturrum där man vår och höst kan se mycket flyttfåglar men också häckande fåglar.



En mäktig port in till fästningsområdet...




Igår kväll var vi på en liten utomhuskonsert med Gärdestadtolkningar. En dou (Anci Hjulström och Simon Ljungman) som sjöng och även spelade gitarr och fiol, samt Ginestrakvartetten från Halmstad. Det var fantastiskt bra, de gjorde verkligen egna tolkningar av låtarna med mycket glädje, det var så medryckande. Som ni vet gjorde Ted o Kennet Gärdestad även mer sorgsna och eftertänksamma låtar och några sådana fick vi också höra.
En speciell känsla att sitta mitt i naturen och lyssna på bra musik! Hästar i en hage en bit bort, svanar som kommer flygande från sjön mot havet, jättefin utsikt - man njuter...



"Måste" ju bara avsluta med en fjäril som kalasar på en röd solhatt "Magnus".



Jag önskar er alla en skön och trevlig helg!!








torsdag 13 augusti 2009

Självsådder

Har gått runt i trädgården och fotat lite självsådder, så de hamnar i detta inlägg. Perfekt med växter som förökar sig själv! Nu till hösten ska jag försiktigt gräva upp dessa små plantor och sätta dem på platser där jag vill ha dem.

Här syns daggkåpa, kransveronika och luktviol.
Daggkåpan kommer det småplantor i massor av men de flesta ratar jag nog. Har faktiskt funderingar på att helt ta bort daggkåpan från en av mina rabatter. Den brer ut sig för mycket och verkar kväva andra växter, t ex rudbeckia. Jag har lärt mig att daggkåpan nog behöver väldigt mycket utrymme = passar bäst i större rabatter.
Kransveronikan kommer det en planta av här och där, de ska jag samla ihop och sätta tillsammans, gillar dem mycket.
Luktviolen är en stor favorit, vilken underbar doft!! Att den sen är vintergrön är ett stort plus.




Nävor, bl a brunnäva, och lungört. Lungörten ska flyttas till en rabatt med mer skugga till hösten, även de stora plantorna. Där de står nu verkar de inte trivas så bra, det är full sol och de blir väldigt lätt bruna och torra, så mer skugga önskas - vilket de ska få. Man lär sig efterhand...


Ifjol hade jag här sått Calendula "Lemon Zest" (ringblomma). Lät dem stå kvar och vissna ner och det gav resultat, jag fick en helt ny självsådd i år - härligt!! De är bara cirka 20 cm höga och jättesöta.

En mindre välkommen självsådd... som dyker upp både här och där... Men, men vad gör det ...




Floxen blommar nu :-)
Har bara en planta och färg, den fanns här när vi flyttade hit men nu har jag bestämt att det ska bli fler, kanske vita, de är så fina.




Jag är ju inte så förtjust i gult och orange, varken i trädgården eller i hemmet men den här strålrudbeckian gillar jag skarpt! Och till hösten är det av någon anledning så passande färger. Då kan jag tycka att det är jättesnyggt med olika oranga färger, även att pynta med inomhus. Det är ju så att säga naturligt med de färgerna i naturen på hösten, det måste väl vara det man blir påverkad av kanske? Hur som helst så är höstfärgerna i naturen härliga, de har vi framför oss att se fram emot :-)




Till slut får ni se min alldeles egna lilla version av ett vedupplag :-)
Vi eldar inte med ved, varken ute eller inne men jag tycker det är så snyggt som prydnad. Så när vi tog ner ett par grenar från en liten björk passade jag på att spara dem och nu har de i alla fall tillfälligt fått sin plats under utegrillen. När jag har något bra ställe att stapla mer ved på så vill jag ha en hög stapel där det kan klänga t ex clematis eller någon annan klätterväxt.



Ha det så gott alla och trevlig helg!

måndag 3 augusti 2009

Vart tog sommaren vägen?

Ja, vart tog sommaren vägen? Idag regnar det konstant och jag som tänkt åka in och titta/lyssna på allsången på Liseberg, det blir inget med det inte...
Jag gläds i varje fall åt att min fjärilsbuske blommar fint. Flyttade den i våras från ett ställe där den stod lite i skymundan, borde ha gjort det på hösten istället förstås men den har tagit sig fint. Nu har den fått en mycket bättre plats intill altanen, vilket gör att jag kan njuta både av dess blomning och av alla fjärilar som kommer för en festmåltid.

Tistelfjäril


Nässelfjäril.



Påfågelsöga fanns där också vid fototillfället, men jag lyckades inte få någon bra bild på dem. Kommer man för nära så virvlar de snabbt iväg en bit för att prova en annan blomställning.

Mycket humlor har vi, här kalasar några på en Veronica.


Alldeles utanför tomten står ett stort gammalt körsbärsträd. De flesta bären blir till fåglarna eftersom de är så högt upp, men jag äter och njuter av de jag når.


Lite mys en kulen augustieftermiddag... goda körsbär, tända ljus och "Drömhem och Trädgård".



Nu ska jag kika runt lite på andras bloggar, vilket jag inte gjort på lääänge. Hittar säkert många fina och intressanta inlägg, som vanligt :-)