fredag 17 april 2009

Nyinköpt backsippa "uppäten"...
Köpte mig tre plantor backsippa (pulsatilla vulgaris) häromdagen, har velat ha det länge. Det var fina knoppar i alla plantorna men dagen efter planteringen fann jag de största knopparna på två av plantorna liggandes på marken, avbrutna :-( Blev dock glad över att en klarat sig och blommade fint. Så idag var även blomman på den tredje plantan avbruten och låg på marken, snyft! Vad är det som gör så här??? Tidigare har jag även hittat blommor på våririsar liggande avbrutna på marken! Kan det vara skator eller andra fåglar?? Är det någon som upplevt något liknande och har du i så fall någon idé om vad det är som orsakar detta? Blir jätteglad om någon har tips.
Idag har jag satt hönsnät över två av plantorna och en korg över den tredje, får se om det hjälper...Alla perenner är befriade från fjolårets stjälkar och blad och kommer nu på nytt med härlig växtkraft så gröna och härliga i den bruna jorden. Har börjat mylla ner kogödsel, tar rabatt för rabatt så det är några kvar som fortfarande är hungriga efter näring. En vecka till så har nog alla fått sitt hoppas jag :-)

Pionerna har fått benmjöl, vilket jag läst ska vara bra. Det ska även de nervissnade vårlökarna få så att de blommar fint även nästa år.En clematis (Etoile Violet) som inte verkade trivas där den först blev planterad har jag flyttat till nytt ställe. Tänkte testa om den istället för att växa uppåt kan slingra sig fram i "stenrabatten". Ska bli spännande att se! Får nog ta och plantera en daggkåpa eller något annat framför som skyddar närmast marken.
Har tittat och tittat på min egensådda clematis "Korean Beauty" som jag tyckte sett lite "risig" ut, men till min glädje kommer det fina gröna blad nu :-)) så jag kan se fram emot en blomning i år också.
Det var nästan nästan att forsythian blommade till påsk men sen ett par dagar står den i alla fall i full blom.
Var några dagar i Skåne över påsk och där har växtligheten såklart kommit lite längre än här i norra Halland. Bl a blommade vissa magnolior och några stod med halvt utslagna knoppar. På min magnolia (praktmagnolia) har just nu bara en knopp börjat öppna sig lite lite grand, men det kommer ju mera :-)

Rosenrips ger härlig färgprakt tidigt på våren.
Luktviolerna blommar och doftar härligt sidan om späda pionskott.Det var allt för idag. Ha det gott alla!

9 kommentarer:

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vet inte vad det kan vara som nyper av dina blommor men nät runt var en bra idé.
Trevlig helg
Birgitta

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åh så härligt att se allt blommande i trädgården, visst är det härligt med vår!
Du råkar inte ha en liten trädgårdskanin som bråkar med dig och knipsar av alla knoppar? ;o)
Ha det så bra,
Lydia

Sanna sa...

Åh va mycket fina bilder! Inspirerande! :)

Lilla My sa...

Här brukar hararna gå och mumsa på det mesta under vintern och jag tror dom ätit upp min julros, man blir så sur men dom ska ju också ha mat under vintern. Sen brukar jag ha fåglar som hackar av tulpan blommen när dom kommer. Inte alla men rött verkar vara en favo färg bland fåglar hos mig.
Fina foton på växter som blommar. Här har vi i morrn -4 grader och så har vi fått ett lätt snö täcke, man blir sur. Ha en skön helg
Lotta

Ninni sa...

Vad synd på dina nyinköpta backsippor! Härliga bilder från trädgården! Kanske skulle du kunna åka upp till min trädgård i Sverige och göra vårstädningen åt mig:D:
Jag gruvar mig nästan för hur det kommer att se ut när jag kommer hem i mitten av juni...
Ha en skön helg!

Annika Christensen sa...

Blir man inte förbannad....
ingenaning vad det kan vara.
Här har rådjuren ätit upp tulpanerna på ett ställe.
Idag har jag gjort rabarbepaj årets första.
ha det gott
annika

Bea sa...

Avbitna blommor (Chrysanthemum) brukar även jag ha på sommaren och de är röda och antagligen fåglarna. Kanske du kan ställa ut ngt blänkande och fladdrande i rabatten som hindrar fåglar. Dessutom brukar harar vara rätt glupska, kan det månne vara dom?
Synd på blomman som är så vacker!
Härliga vår och nu är man verkligen laddad för trädgårdsjobb efter den långa vintern.
Ha det gott! / Bea

Anonym sa...

Åh, så fint allt ser ut att vara.
Mus!
Tror jag.
Näbbmus till och med!

Britt sa...

Fy vad tråkigt. //Britt