tisdag 28 april 2009

Pelargonstickling
Tidigare i år köpte jag mig en pelargonstickling för första gången, hade inte testat det förut. Valde en pelargon zonale "A happy thought pink". Jag vet ju inte hur mycket den "bör" ha växt tills nu, men jag tycker att den har tagit sig riktigt bra :-) och nu har första blomman kommit också. Jättefin! Detta gav mersmak så nästa år kan det nog bli fler pelargonsticklingar.

Vid samma tillfälle köpte jag också två fuchsiasticklingar men dem har jag nog misslyckats med totalt. De växte väldigt på höjden, en lång smal stjälk. Visste inte hur man skulle hantera dem, så jag testade att beskära den ena sticklingen för att se om den då kunde bli buskigare medan den andra fick växa på höjden. Den jag beskar har i princip inte växt mer sedan dess :-( och den som "fick vara ifred" är bara lång och tråkig med två små knoppar i toppen... Fler fuschiasticklingar blir det nog inte. Fast det är klart, man kan ju lära sig hur de ska hanteras. Ni kanske har några tips till mig, ni är ju många med gröna fingrar :-)


För någon dag sedan kom det en överraskning på posten :-)

Det var adresserat till mig men jag kunde absolut inte förstå vad det var. Dvs förrän jag öppnat påsen och sett etiketten på innehållet. Det visade sig vara en hosta! För längesedan (känns det i varje fall som) så skickade jag in en kupong från en tidning, måste ha varit Allers trädgård eller Drömhem och trädgård. Man kunde få en hosta, betalade endast porto. De hade väl bara ett visst antal så det var "först till kvarn" typ. Jag hade alldeles glömt av det, men så dök den som sagt upp i brevlådan häromdagen.
Nu är den planterad i en rabatt med halvskugga. Hoppas den tar sig och trivs hos oss! Ska bli roligt att se hur bladen ser ut, kommer inte ihåg från tidningen...

I ett litet skogsparti hemmavid har jag år efter år sett några fina rosalila blommor, det har blivit fler för varje år. Har njutit av blomningen men inte förr funderat så mycket över vad det är för växt. Nu jag jag tagit mig en närmare titt och fick då för mig att det kanske kunde vara någon sorts nunneört. Efter att ha slått i mina trädgårdsböcker tror jag att det kanske kan vara hålnunneört (skånsk nunneört) " corydalis cava"? Det hade ju passat bra för en utflyttad skåning! :-)

I boken stod det att den självsår sig givmilt, så då tänkte jag att en liten "tuva" kan jag nog ta med mig hem... Så nu finns den i en rabatt med bla funkia, fänrikshjärta, lammöron och astilbe. Hoppas den "självsår sig givmilt" i min trädgård också!

Kändes lite sådär att gräva upp en liten "tuva", men jag tänkte att om Hannu Sarenström kan gräva upp snödroppar i naturen (som jag läst om i hans blogg) så kan nog jag också ta lite lite av denna ev nunneört :-) Så länge det inte är fridlysta växter och de finns i "överflöd"...Har längtat efter regn nu en tid för trädgården skull och igår kväll fick jag så jag teg... Vi hade ett rejält åskväder och störtregn. Istället för ett stilla vårregn med en härlig doft efteråt, så blev jag nu lite orolig för växterna istället, störtregn kan ju slå rätt hårt... men det är ju livgivande. Allt i trädgården och naturen har ju blivit mer grönt dag för dag, men imorse tyckte jag faktiskt att det blivit en stor förändring bara sedan i går så det behövdes regn!

Det verkar faktiskt som att det ska bli en fin valborg (vädermässigt), åtminstone i södra delen av landet. Tänk att slippa frysa och huttra som man ofta gör på valborgsmässoafton! Härligt :-)

Ni får alla ha en skön valborg och första maj!

9 kommentarer:

Lilla My sa...

Ska bli spännande att se idag om vi fått våra specialsorter av pellisar till jobbet. Sonja som är inköpare av växter hade kontakt med nån i skåne tror jag det var så..
Här har det också regnat och är rätt så kyligt. Längtar tills värmen kommer och det börjar grönska. Ha det bra
Lotta

India sa...

Vilken trevlig blogg du har.
Jag köpte också en pelargonstickling tidigare i år men den har inte kommit så långt som din. Den har bara buskat till sig än så länge. Jag tog också tre sticklingar från en pelargon jag själv hade (som var i ett sorgligt skick) och satte . En har överlevt men det är ingen riktig fart på den , den liksom bara lever och inte mer. Jag gör väl något fel antagligen, vet bara inte riktigt vad. Jag tittar in en annan dag och ser hur det det går för dina fuchsior.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Roligt att det funkade med pelargonsticklingen, just den sorten är ju så fin i bladen.
ha det så bra,
Lydia

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Pelargoner har jag periodvis varit mer eller mindre galen i. Kul att din stickling 'vill sig'.
Här är så torrt att ett stilla nattregn hade varit behövligt, inga störtskurar. Men tyvärr kan man ju bara önska.
Trevlig valborgsmässodag
Birgitta

Sanna sa...

Ja det är svårt att få nog av pelargoner!!
Så du kom ihåg att skicka in din hosta-kupong! Jag hittade min när jag rensade handväskan! :/ (Man kan ju inte bara rensa land... ;))
Du! Hur får du till din "signatur" längst ner på bilderna? Vad använder du för program när du regigerar bilder? Tacksam för svar. :)

Anonym sa...

Jag tycker du gjorde rätt som räddade en tuva in i din trädgård!

Rart med pioner efter far.

Britt sa...

Jag har också fastnat för pellisar sedan förra året och man vill bara ha fler. Fuschia har jag köpt i år och har gjort precis som du knippsat dem i toppen och de har blivit buskigare. Så det är nog bara att du provar igen//Britt

Merja sa...

Så nu är du oxå på väg att bli smittad av pelargon sjukan;) Trevlig sjukdom måste jag avslöja:))
Fuschia sticklingarna brukar jag klippa när de blir långa och sätta i vatten. De brukar bli buskigare med tiden..inte lika snabba som pelargonerna dock.
Lycka till!

Annika Christensen sa...

Kul att du lyckades med sticklingen.
Ha det gott
Annika i all hast