torsdag 5 februari 2009

Fröer och decoupage

Igår var jag nere i källaren och hämtade upp fröpåsar som blev över ifjol, tänkte jag skulle så dem i trädgården i första hand innan jag köper på mig fler påsar.
Har tyvärr skaffat några fröer som måste försås inomhus men jag har inget bra ställe att hålla på med försådd inomhus. Provade det ett år, hade satt upp extrabord i vardagsrummet framför ett stort söderfönster. Det var första och enda gången jag provat inomhus, en del blev bra men vissa fröer ville inte alls. Det som lyckades allra bäst var det jag trodde skulle vara svårast, nämligen clematissådden! Har nu clematis "Korean Beauty" i trädgården, jättefin!
Det värsta var att det blev massor, och jag menar MASSOR av små små flugor runt sådden - varför? Inte alls trevligt...
Så mer inomhussådd blir det inte men om någon månad eller två kan jag börja så smått att så direkt på plats i trädgården, inte fel det heller.
I ett tidigare inlägg visade jag foto på några små tavlor jag gjort med decoupageteknik. Merja undrade lite över det, så här kommer en liten text om decoupage...

Man kan använda decoupageteknik på många olika underlag, t ex träföremål, porslin, textil, papp. Viktigt att tänka på är att det finns olika typer av lack/lim beroende på vilket underlag man använder. Till dekorationen använder man servetter, fina pappersnäsdukar, bokmärken eller speciellt decoupagepapper. Servetter och näsdukar delar man så att man bara har den översta tunna mönstrade delen kvar.

På tavlorna jag gjorde strök jag på ett lager lacklim på duken, la på servetten och strök på ytterligare ett lager lacklim. Beroende på hur mycket slitage föremålet utsätts för så kan man stryka på ytterligare ett lager lacklim när det första torkat.

På t ex Panduro hittar man allt som behövs. Fina servetter och pappersnäsdukar hittar man nästan i varje butik idag :-)
Förresten, tidigare idag hade jag besök av en ekorre i trädgården. Det händer lite då och då men inte jätteofta. Tänk så glad man kan bli över en liten ekorre :-))

3 kommentarer:

Länninge Trädgård sa...

Jag har samma erfarenhet av frösådd inomhus , så jag gör som du, det fungerar bra det också.
Trevlig helg/Helen

Anonym sa...

hej !
vad kul att du la ut foto på dina halsband oxå ! jättefina !!
räkneverket fungerar nog ibland och ibland inte !
hörs ! kram, lillasyster

www.urbangarden.se fröer frö frön sa...

Sorry för att jag utnyttjar kommentarsutrymmet. Jag har ingen annan möjlighet till att spread the word. Den som testar siten förlåter nog oförskämdheten :) Om du är intresserad av chili så kan du finna fröer på www.urbangarden.se . Butiken är inriktad på sällsynta chilifröer , nya spännande chili , särskilt chilipeppar från trinidad , karribien i allmänhet. 7 pot, jolokia, naga osv. Välkommen :) D, Urban Garden fröer www.urbangarden.se frön